Intentieovereenkomst aardgasloos bouwen ondertekend

By 25 oktober 2017 Nieuws

Gisteren ondertekenden Gemeente Westland, OBWZ, ONW en BPD Ontwikkeling een intentieovereenkomst om circa 5000 nieuwbouwwoningen te voorzien van duurzame warmte. Aardgasloze woningen komen onder meer op de OBWZ-locaties De Kreken (Poeldijkerhout) in Poeldijk, Westmade en Monster Noord, beide in Monster. De bouw van de eerste aardgasloze woningen start naar verwachting eind 2018.


Daarnaast tekenden ook Energie Transitie Partners en Westland Infra mee. Westland Infra als beheerder van het gasnet en Energie Transitie Partners voor het ontwikkelen en leveren van duurzame warmte aan deze nieuwe woningen.
Wethouder Theo Duijvestijn: “Nederland zal de komende jaren afscheid moeten nemen van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. In de glastuinbouw is de energietransitie een aantal jaar geleden al in gang gezet met diverse geothermieprojecten. Door nieuwbouwwoningen te voorzien van duurzame warmte, is dit een mooie vervolgstap in de verduurzaming van Westland.”
Gebiedsontwikkelaar BPD gelooft in duurzame warmte als alternatief voor de verwarming op aardgas: “Wij zien kansen om nieuwe wijken in het Westland te koppelen aan duurzame en betaalbare energievoorzieningen voor de lange termijn. Zo zijn de woningen nu al klaar voor een aardgasvrije tijdperk.”

Projecten
BPD Ontwikkeling, Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) en Ontwikkelingsmaatschappij het Nieuwe Westland (ONW) ontwikkelen en bouwen in Westland op diverse locaties. De 5000 nieuwbouwwoningen die worden aangesloten op duurzame warmte bevinden zich in de projecten:
– De Kreken (Poeldijkerhout) te Poeldijk;
– Westmade te Monster;
– Liermolen – Molensloot te De Lier;
– Monster Noord te Monster;
– Wateringen Noord te Wateringen;
– Waelpark, tussen ’s Gravenzande en Naaldwijk;
– Gantel de Baak in Naaldwijk.

Green Deal
Begin dit jaar ondertekende de gemeente Westland, samen met onder andere 29 gemeenten en andere organisaties de Green Deal met de toenmalige minister Henk Kamp. Met de ondertekening van de Green Deal werd een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda waarin het kabinet de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.