mark-lansbergen-750x1000px

Mark Lansbergen: onze monitor bestemmingsplan De Duinen

Vanaf medio januari 2017 huurt OBWZ Mark Lansbergen één dag per week in als projectleider. Eén dag in de week monitort en begeleidt Mark bestemmingsplanprocedures van met name de nieuwe locatie Westmade in Monster. Tot en met eind 2016 werkte Mark voor Gemeente Westland als adviseur deelnemingen. ‘Binnen de gemeente zijn de meeste bestemmingsplannen op de rit gezet. Ik deed samen met onder andere Leo van de Leur de bestemmingsplancoördinatie, waarbij Leo namens OBWZ en ik namens de gemeente aan tafel zat. Ik ken dus de gemeentelijke organisatie, OBWZ én de belangen. Die verschillende petten zijn erg handig, maakt het gemakkelijker om bruggen te slaan. Nu de bestemmingsplannen dichter bij de uitvoering komen, zie ik het als een mooie mogelijkheid om dat proces vanuit OBWZ verder te begeleiden. Westmade en Monster-Noord, de locaties achter de duinenstrook, zijn de grootste locaties die nu in de steigers staan. Ik houd me met name bezig met de stap van planvoorbereiding naar de bestemmingsplannen.

Op de dagen dat Mark niet voor OBWZ aan het werk is, doet hij andere projecten vanuit zijn eigen managementadviesbureau ruimtelijke ordening (Roosemalen & Savelkoul); met name advisering van overheden. In december 2016 is Mark met zijn vrouw en dochtertje van 13 maanden verhuisd naar Rotterdam. ‘We zijn nog druk aan het klussen, dus daar gaat een deel van de vrije tijd aan op. En aan het gezin natuurlijk: zo’n klein meisje vraagt best wat tijd. Maar ik vind het vooral erg leuk!’, zegt Mark enthousiast.

Waar hij óók gepassioneerd over praat, is muziek. ‘Ik maak van jongs af aan al muziek. Als slagwerker repeteer ik nog steeds af en toe met mijn bandje en soms in een symfonieorkest, maar ik span me nu vooral in om muziek voor jongeren in Rotterdam en omgeving laagdrempeliger te maken. In het bijzonder klassieke muziek wordt nog veel te vaak ervaren als elitair of exclusief, terwijl het misschien wel de mooiste manier is om samen te werken, te communiceren. Het Jeugd Symfonie Orkest, waar ik voorzitter van ben, richt zich op cultuureducatie en talentontwikkeling van jongeren van 6 tot 26 jaar. We leren jongeren in orkestverband iets moois op de planken te zetten. Sommigen komen op het conservatorium uit, anderen zullen altijd blijven spelen in de vele amateurorkesten die Nederland rijk is. Hoe dan ook, ik ben ervan overtuigd dat dit een meerwaarde heeft voor Rotterdam.’