Gemeente Westland schreef een leuk bericht over een nieuwe straatnaam in een van onze nieuwe woonwijken: De Laan van Westlands Roem
Inmiddels hebben alle bewoners de sleutel gekregen van hun nieuwe woning aan De Laan van Westlands Roem, in nieuwbouwproject De Ranken in Wateringen.
Synoniemen voor roem zijn aanzien, befaamdheid, eer, faam en grootheid. Niet verkeerd om in zo’n gerenommeerde straat te komen wonen!
‘Westland Roem’ is een ander benaming voor Westlandse druiven. Ze staan bekend om de mooie trosvorm en de niet te evenaren rijke, zoete en sappige smaak. Ze worden in de regio Westland al honderden jaren geteeld. Al aan het begin van de 19e eeuw werd in ‘Staten van landbouw in het Koninkrijk Holland’ het Westland genoemd als hét centrum voor de druiventeelt. De druiven exporteerde men vooral naar Engeland. De Westlandse druiven groeiden al snel uit tot een van de belangrijkste producten van de regio.
Tot de jaren 60 werd door hele gezinnen hard gewerkt in de bekende glazen druivenserres. Ook kinderen hielpen van jongs af aan mee met het krenten van druiven.
Het telen van druiven is heel arbeidsintensief. Bovendien nam de concurrentie uit bijvoorbeeld Griekenland en Italië, toe, waardoor de druiventeelt in de jaren 80 nagenoeg verloren ging. Westlandse druiven worden nu nog op zeer kleine schaal gekweekt in Westland. Nog steeds op dezelfde manier: handmatig met veel liefde, passie en geduld.
Fase 1 en 2 van nieuwbouwproject De Ranken kregen al de straatnamen: De Ranken, De Druivenmuur, De Wijngaard, De Druiventrap en Leifruit. Voor fase 3 is de straatnaam De Laan van Westlands Roem vastgesteld.
#Westlandsroem
#DeRanken
#Parksonnehoeck