Masterplan
Achter de Duinen

In het gebied tussen Monster en de zuidrand van Den Haag wordt een groen woon- en leefgebied ontwikkeld: Achter de Duinen. Hier verrijzen circa 2.000 nieuwbouwwoningen in een omgeving die aansluit op de bestaande natuur. De bewoners genieten van nabijheid tot duinen, strand en zee, met volop ruimte voor recreatie en ontspanning.

Ligging

Direct aan het duingebied, ideaal om te genieten van natuur.

Groene omgeving

Ontworpen met aandacht voor bestaande natuur, water en historische elementen.

Mobiliteit

Uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes om autogebruik te beperken.

Visie toekomstig gebied

BoschSlabbers landschapsarchitecten uit Den Haag heeft in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) het masterplan Achter de Duinen opgesteld. Het plan beschrijft de doelstellingen voor het gebied op hoofdlijnen. Ook heeft het bureau een uitgebreide analyse gemaakt van het huidige landschap. De visie op het toekomstige gebied wordt beschreven aan de hand van meerdere thema’s: Stedelijke Ontwikkeling (Wonen), Landschap, Natuur & Recreatie en Ontsluiting & Verkeer. De thema zijn uitgewerkt in themakaarten met referentiebeelden.

Het gebied is deels in ontwikkeling en / of al gerealiseerd.

Bekijk hier het masterplan rapport

Gerealiseerd

Santhorsthof

Gerealiseerd vanaf 2016 / duinsfeer / vrije kavels

Schelpenduin

Gerealiseerd vanaf 2017 / duinsfeer / vrije kavels

In ontwikkeling:

Molenslag

In ontwikkeling / procedure loopt

Westmade-Noord

In verkoop en in aanbouw vanaf 2023

Monster-Noord – Watergat

In ontwikkeling / procedure loopt

In voorbereiding:

Madewater

In voorbereiding / structuurvisie / participatie start naar verwachting in Q1 2025.

Westmade-Noord – Optiflor locatie

In voorbereiding / toekomst participatie

Westmade-Zuid

In voorbereiding / toekomst participatie

Schelpenpad

In voorbereiding / toekomst participatie

Participatie

Achter de Duinen ligt tussen de Haagweg, Oorberlaan, Madeweg en de strandopgang Molenslag in Monster. Als omwonende en bewoner(s) van Monster, en als belangstellende van het gebied Achter de Duinen krijgt u de mogelijkheid om met de stedenbouwkundigen mee te denken over de deelgebieden, door middel van Participatie.

Duurzaamheid

Natuur, klimaat en rust staan centraal.

Mobiliteit

Wandel- en fietspaden zijn onderdeel van de duurzame mobiliteitsmix.

Groene parels

Bestaande natuurwaarden worden geoptimaliseerd.

Infomarkt Masterplan Achter de Duinen – woe 25 september 2024.

Op woensdag 25 september jl. organiseerde het team van Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) een infomarkt over het masterplan. De bijeenkomst vond plaats midden in het plangebied, in het projectbureau van OBWZ aan de Haagweg in Monster. Het doel van de bijeenkomst was om omwonenden en belangstellenden te informeren over de inhoud van het masterplan en een doorkijkje te geven naar de toekomst. Zo’n 150 mensen bezochten de bijeenkomst. Aan de hand van panelen werden de thema’s van het masterplan toegelicht.

Terugblik infomarkt + informatiepanelen

Meer informatie

Bekijk ook de volgende links voor meer informatie:

Veel gestelde vragen

Wat is het doel van het masterplan Achter de Duinen

Het doel van het masterplan is om de verschillende ontwikkelgebieden tussen de dorpskern van Monster en de zuidgrens van Den Haag met elkaar te verbinden en één samenhangende visie op te stellen. De belangrijke thema’s voor het gebied: stedelijke ontwikkeling (wonen), landschap en natuur, verkeer, bereikbaarheid, veiligheid, recreatie en vrije tijd en nieuwe voorzieningen kunnen op deze manier integraal op elkaar worden afgestemd.

Hoeveel woningen komen er totaal in het hele gebied?

Er komen circa 2.000 woningen in het totale gebied. In Santhorsthof en Schelpenduin zijn al woningen gebouwd. Op dit moment is Westmade-Noord in verkoop en in aanbouw.

Achter de Duinen is een gebied met een historische (tuinders)cultuur. Wat blijft hier van behouden.

In verband met de komst van de nieuwe woonbuurten is een aantal tuinders in het gebied gestopt met hun activiteiten. Een deel van de kassen in het gebied is al gesloopt of verdwijnt in de toekomst. Langs de Madeweg blijven kassen in het straatbeeld. Enkele bestaande (tuinders)woningen worden onderdeel van de nieuwe plangebieden. De kwaliteit van het groen en het duingebied is inspiratie voor de toekomstige ontwerpen van de openbare ruimte en de woningen.

Wat betekenen de veranderingen voor de bestaande bewoners

Bestaande bewoners worden betrokken bij de nieuwe plannen door middel van participatietrajecten om zo te komen tot een gedragen visie. De bewoners kunnen zich hier vrijblijvend voor opgeven.