Op woensdag 25 september jl. organiseerde het team van Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ) een infomarkt met als onderwerp Masterplan Achter de Duinen. De bijeenkomst vond plaats midden in het plangebied, in het projectbureau van OBWZ aan de Haagweg in Monster. Het doel van de bijeenkomst was om omwonenden en belangstellenden te infomeren over de inhoud van het masterplan en een doorkijkje te geven naar de toekomst. Zo’n 150 mensen bezochten de bijeenkomst. Aan de hand van panelen werden de thema’s van het masterplan toegelicht.
Masterplan Achter de Duinen
In het gebied tussen Monster en de zuidrand van Den Haag wordt een groen woon- en leefgebied ontwikkeld: Achter de Duinen. Op deze plek verrijzen circa 2.000 nieuwbouwwoningen in een omgeving die aansluit op de bestaande natuur. Bij de ontwikkeling zal gebruik worden gemaakt van bestaande kernkwaliteiten zoals de nabijheid van duinen, strand en zee, met volop ruimte voor recreatie en ontspanning. De visie op het toekomstige gebied is beschreven aan de hand van meerdere thema’s: Stedelijke Ontwikkeling (Wonen), Landschap, Natuur & Recreatie en Ontsluiting & Verkeer. De thema’s zijn uitgewerkt in themakaarten met referentiebeelden. Masterplan Achter de Duinen bestaat uit meerdere deelgebieden.
Wat was er te zien tijdens de infomarkt?
De visie op hoofdlijnen werd op diverse panelen met locatiekaarten, schematische kaarten en sfeerbeelden, zoals de hoofdstructuur en de ambities voor de deelgebieden gepresenteerd. Het betreft hierbij het aantal woningen, het landschap, het groen, bereikbaarheid en ontsluiting. Tijdens de bijeenkomst waren medewerkers van OBWZ en de gemeente Westland aanwezig om vragen te beantwoorden.
De panelen en de thema’s tijdens de infomarkt:
- Plan en historie
- Landschap, natuur en recreatie
- Stedelijke ontwikkeling – wonen
- Ontsluiting & verkeer
- Participatie
Bekijk hier de informatiepanelen
Inhoud masterplan
Op de website www.dewestlandsezoom.nl is de informatie over het masterplan terug te lezen op de pagina Masterplan. Deze pagina geeft een toelichting uit welke deelplannen het gebied bestaat. Op deze pagina is ook het masterplanrapport via een pdf in te zien en te downloaden.
De bezoekers van de infomarkt
De bezoekersgroep van de infomarkt was een mix van omwonenden, inwoners van Monster en algemeen belangstellenden. Omwonenden waren vooral benieuwd naar de inhoud van de plannen in hun woonomgeving. De vragen gingen onder andere over het thema Verkeer: de ontsluiting tussen de Madeweg en Haagweg, het aanpassen van de Madeweg en de ontsluiting van het gebied rondom Westerhonk. Ook waren er vragen over nieuwbouwwoningen voor starters als doorstromers. Specifieke doelgroepen zoals sportverenigingen en woongroepen voor senioren zijn benieuwd welke kansen er eventueel zijn binnen de nieuwe plangebieden.
Participatie
Voor een aantal deelgebieden zoals Madewater, Westmade-Noord Optiflor, Westmade-Zuid en Schelpenduin is de ontwikkeling in voorbereiding. Bij de uitwerking per deelgebied zullen onder andere de thema’s die bij de infobijeenkomst naar voren zijn gekomen nader worden besproken tijdens de participatie. Belangstellenden kunnen zich via www.dewestlandsezoom.nl/masterplan aanmelden voor de projecten waarin zij willen participeren. Na aanmelding volgt zo spoedig mogelijk informatie over deelname.
Kijkje in de toekomst
Met de vaststelling door B&W van de gemeente Westland en de presentatie van het masterplan op woensdag 25 september jl. is de masterplanfase afgerond. De vervolgstappen bestaan uit het opstarten van de ontwikkeling van vier verschillende deelgebieden binnen het Masterplan. Per deelgebied wordt met stakeholders gesproken. Het participatietraject voor Madewater is het eerstvolgende dat met omwonenden en belangstellenden wordt opgestart.
Op de hoogte blijven via nieuwsbrieven
In kwartaalnieuwsbrieven van OBWZ wordt naast de reguliere projecten, informatie gegeven over het masterplan en de participatietrajecten voor de deelplannen. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het online formulier: www.dewestlandsezoom.nl/nieuwsbrief