Een speeltuin vormgeven aan de keukentafel

By 14 september 2020 Poeldijk

Initiatiefnemer Manfred Grund vertelt: “Wij woonden elders in Poeldijk en wonen sinds de oplevering nu twee jaar geleden in Poeldijk Dorp. Het nieuwbouwwijkje achter de Jumbo. Fijn want alle voorzieningen als supermarkt en scholen zijn hier in de buurt. Toen we een jaar geleden de plek zagen waar deze speeltuin gepland stond, hebben we de stoute schoenen aangetrokken en OBWZ benaderd of we daarover mee konden denken. Dat gaf ons een beter gevoel dan te ‘hopen dat er iets leuks zou komen’.

Tot mijn grote verbazing kreeg ik een positief antwoord op dit initiatief. OBWZ vond meedenken een goed plan, de voorwaarde was wel dat de mensen uit de buurt achter onze plannen moesten staan.
Dus ben ik alle huizen langsgelopen om handtekeningen te verzamelen. Bij het rond gaan kreeg ik veel enthousiaste reacties en gaf Marlon Kuivenhoven aan dat ze graag mee wilde over de nieuwe speeltuin.

“Nou hadden wij nooit eerder een speeltuin vormgegeven.” Dus in het begin werd er veel gegoogeld naar aansprekende voorbeelden. Uit een hele stapel catalogussen hebben we een selectie van drie leveranciers gemaakt.

Enthousiasme voor onze plannen
De 3 leveranciers van speeltuinen hebben een voorstel gedaan en BOAS speeltoestellen mocht langskomen om hun toestellen en ontwerp toe te lichten. Zit je niet alleen met de buurvrouw maar ook met een speeltuin-leverancier aan je keukentafel. Uiteindelijk is de keus gevallen op de toestellen van BOAS. Het was erg leuk om te merken dat zij ook enthousiast werden over onze inbreng en plannen.

Samen zijn we tot een plan gekomen. Wij hadden veel meer en grotere speeltoestellen in gedachten, maar dat bleek helemaal niet realistisch te zijn. Carlo Haveman moest ons regelmatig terugfluiten… Om ieder toestel is ruimte nodig voor een marge in de veiligheid. Veiligheid en onderhoud zijn ook de belangrijkste thema’s voor de gemeente, die zo’n ontwerp altijd moet goedkeuren.

Junglethema was favoriet
En zo staat er nu een junglespeeltuin voor de deur. Via een website konden de buurtbewoners hun stem uitbrengen voor het jungle- of waterthema. 

Al onze ‘aapjes’ waren blij dat ze geplaatst waren, en zodra het enigszins mogelijk was, zijn ze tussen de hekken door geglipt om lekker in de ‘mandjesschommel’ te gaan. Iedere dag na schooltijd is het hier lekker druk. Ook het klimtoestel is favoriet.

Of ik nu in de speeltuinenbusiness ga? “De scholen zijn weer begonnen en ik werk in het onderwijs. Maar het was een leuk traject en we hebben een veel gebruikte speeltuin voor de deur. De bouwhekken die nu nog rondom de speeltuin staan, maken straks plaats voor een natuurachtig hekwerk. Ik weet niet hoe lang het duurt voordat het groen is. Maar de wijk wordt steeds meer af.”