Interessante vondst in de grond van Poeldijkerhout (Poeldijk-noord)

By 29 januari 2019 Nieuws

Dat Poeldijk een populaire woonbestemming is, wisten ook de Romeinen al. Een van de eerste stappen om een gebied te ontwikkelen is een archeologisch onderzoek. En soms worden we daarbij blij verast. Eerder werden bij de locatie van De Groene Kreken en Poeldijkerhout al resten van een Romeinse nederzetting in de grond gevonden. Bij het archeologisch onderzoek in de grond waar de eerste buurt van Poeldijkerhout nu wordt gerealiseerd, werd eind vorig jaar een bijzondere ontdekking gedaan: dwars door het plangebied bleek een heel lintdorp uit de Romeinse tijd te liggen!

Huisdier voor de Romeinse bewoners
Door de opgravingen kunnen we concluderen dat deze vroege bewoners van De Kreken er goed bij zaten. Behalve de gebouwen, boerderijen, schuren en stallen zijn ook veel vondsten gedaan die een beeld geven van een welvarende bevolking. Een van de bijzondere dingen die onze archeologen tegen kwamen waren de liefdevol begraven resten van een hond. Het skelet was nog helemaal compleet en netjes in een grafkuil gelegd. De mensen konden zich blijkbaar een hond als huisdier veroorloven!

Reconstructie
De archeologen hebben de opgravingen in het laatste kwartaal van 2018 afgerond. Alle vondsten worden nu verder uitgezocht en gerapporteerd. Archeologen kunnen vervolgens een reconstructie maken van de situatie van deze locatie in de Romeinse tijd.

Romeinen in het Westland
Poeldijk-noord en specifiek het gebied De Kreken is in de Romeinse tijd druk bewoond. Dat is niet raar omdat Westland in de Romeinse tijd ook al een toplocatie was. In Zuid-Holland leven dan de Cananefaten die de grens bewaken van het Romeinse Rijk. Ze wonen op het knooppunt van handelsroutes: via de Rijn en de Maas naar Duitsland en Frankrijk en via de Noordzee naar Engeland.

In het Westland is het leven goed. Forum Hadriani,, de hoofdstad van de Cananefaten, ligt waar nu Voorburg ligt en is dus niet ver weg. De streek is goed verbonden met de rest van Europa door aansluiting op het Romeinse wegennet. Behalve de kustweg langs de duinen loopt ook nog het kanaal van Corbulo langs het gebied. Zo is Westland verbonden met de Rijn en de Maas. In het Westland is ruimte voor veeteelt en landbouw langs de rivier de Gantel. Deze grote kreek loopt vanaf Naaldwijk het land met zijarmen tot in Den Haag, Rijswijk en Delft. Dat het de bewoners van de streek goed gaat blijkt bijvoorbeeld uit de vondst van ‘de Villa van Poeldijk’ en vele andere vondsten.