Nieuwbouw in het Westland

By 28 juni 2023 juli 6th, 2023 Nieuws

De markt voor nieuwbouwwoningen is aan veranderingen onderhevig. Het consumentenvertrouwen speelt daarbij een belangrijke rol. Onderzoek van het CBS heeft uitgewezen dat in het 1e kwartaal van 2023 het vertrouwen van de consument toch weer is gestegen. Dat is mooi nieuws na een onzekere periode waar de hypotheekrente omhoog ging, de woningprijzen daalden en de verkopen stagneerden.

Waarom nieuwbouw
Het aanbod op de markt blijf krap. Ook is er een kloof tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Kiest u voor een duurzame nieuwbouwwoning, dan bent u klaar voor de toekomst. De aankoopkosten (en daarmee de woonlasten) van een nieuwe woning liggen bij aanschaf veelal wel hoger dan de bestaande bouw. De bouwkosten groeien nog steeds. Daar tegenover staat dat u uw huis niet hoeft te verduurzamen. In de nieuwbouw wordt gebruikt gemaakt van de nieuw(st)e technieken en duurzame materialen. Alle woningen worden energiezuinig opgeleverd en dat scheelt straks een hoop kosten per maand. De woningen zijn goed geïsoleerd en gebouwd volgens de normen van nu. Ander bijkomend voordeel is dat u een nieuw huis geheel naar eigen wens kunt afbouwen, stylen en inrichten.

Nog steeds grote interesse
Sinds 2022 is de markt van nieuwbouwprojecten onder druk komen te staan. Onder andere door de gestegen bouwkosten, de krapte in de arbeidsmarkt en de daling van de prijzen van de bestaande bouw. Toch zien wij nog steeds grote interesse in de nieuwbouwwoningen en kavels in onze projecten. Het helpt bijvoorbeeld dat u als koper zo snel mogelijk weet dat het project waarin u uw woning koopt ook echt door gaat en dat de bouw kan starten. De betrokken ontwikkelaars van De Westlandse Zoom doen hun uiterste best om projecten zo snel mogelijk te gaan bouwen. In Poeldijkerhout en Westmade-Noord staan diverse projecten (De Blauwe Kreken Fase 4, Duyn, Boomgaerde, Noorderduin en Kavels Achter de Duinen) in de planning om dit jaar gebouwd (start bouw) te gaan worden.

Veranderende dynamiek
In het 1e kwartaal lag de gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning op € 468.000 v.o.n. (ten opzichte van € 498.000 v.o.n. in de 2e helft van 2022). Er is op dit moment een grote veranderende dynamiek in de prijssegmenten. Er worden minder dure woningen verkocht, waardoor het gemiddelde lager uitvalt. Binnen de politiek en de woningmarkt wordt gekeken of nieuwbouw woningen meer betaalbaar en ook beter te financieren kunnen worden. De gesprekken hierover hebben tijd nodig. De makelaars van De Westlandse Zoom zien dat kopers actiever zijn en een verkennende in plaats van een afwachtende houding aannemen. Vooral door zich online goed te (laten) informeren. Het is immers belangrijk om te kijken waar u plezierig kunt wonen.

Zoveel mogelijk bouwen
Wanneer de zorgen bij u als consument wordt weggenomen zal u eerder kiezen voor een nieuwbouwwoning. Een persoonlijk gesprek met de makelaar en uw financieel adviseur kan daarbij helpen. Vanwege de grote woningtekorten moet zoveel mogelijk worden bijgebouwd. Een doorbouwgarantie kan daarin helpen. Eerder starten met bouwen, bijvoorbeeld bij 50% voorverkoop, leidt tot meer zekerheid bij de consument. In De Westlandse Zoom wordt van deze laatste optie al gebruik gemaakt.

Woonevent De Westlandse Zoom
Medio mei jl. heeft OBWZ het Woonevent De Westlandse Zoom georganiseerd op het projectbureau aan de Haagweg in Monster. Alle actuele (in verkoop zijnde) projecten werden tijdens het event gepresenteerd. Van wonen tussen de parken in Poeldijkerhout tot het zelfbouwen of kopen van een woning met landelijke- of kustarchitectuur nabij de duinen van Monster. Ruim 100 belangstellenden bezochten het event om kennis te maken met de projecten. Sommigen verzilverden dit direct met een optie op een bouw- of kavelnummer of maakten een afspraak voor een persoonlijk gesprek met de verkoopadviseur. Start verkoop-bijeenkomsten op locatie, en inloop- en informatiebijeenkomsten worden hoog gewaardeerd. Er blijft altijd behoefte aan het een op een contact, waaraan de makelaars en ontwikkelende partijen graag gehoor geven.

De Westlandse Zoom, groen en aantrekkelijk
Kiest u vooral voor een groene omgeving met parken of een woonlocatie dicht bij het strand. Of vindt u de aanwezigheid van speelvoorzieningen, scholen en (dag)winkelvoorzieningen belangrijk. OBWZ en alle betrokken ontwikkelaars informeren u zo breed en gericht mogelijk over de gebieden en projecten in De Westlandse Zoom. De OBWZ-websites (nieuwsbrieven en social media) zijn er om u informatie te geven over de plannen in Poeldijk, Monster en Kwintsheul. Alle informatie over het actuele woningaanbod is te vinden op de projectsites van de ontwikkelaars, die u kunt bekijken via de linkjes op deze website.