Zo doen wij groen 

By 12 oktober 2020 oktober 19th, 2020 Groen

Zo doen wij groen 

10 oktober is het dé dag van de duurzaamheid. Dat is iets wat ons als gebiedsontwikkelaar in het Westland dagelijks bezighoudt. We vinden het belangrijk én het zorgt voor dilemma’s. Moet glas verdwijnen voor woningen? Gaan we een groen gebied volbouwen? En als we dat doen, is dat dan wel goed voor mens en milieu?

Aan de andere kant zijn er ook veel woningen nodig. En het liefst betaalbaar, want onze kinderen zoeken al zo lang. Goedkoper bouwen betekent dichter op elkaar, maar hoogbouw heeft niet de voorkeur. Daarbij willen we niet te veel ‘verharden’ en wél veel parkeerplaatsen en brede trottoirs.

Dan hebben we nog de wens van natuurlijke speelplaatsen, maar die moeten dan wel weer zo goedkoop mogelijk in onderhoud zijn. En ondertussen wil je ook nog goed omgaan met het gemeenschapsgeld.

Je snapt onze spagaat. Graag vertellen we hoe we bij OBWZ continu zoeken naar de optimale balans tussen belangen, behoeften, natuur en milieu.

Groen thuis

Als gebiedsontwikkelaar met hoge duurzaamheidsambities moeten we natuurlijk het goede voorbeeld geven. Dus fietsen we geregeld naar onze afspraken en hebben we laadplekken voor elektrische fietsen voor de deur. Ons paviljoen ‘Achter de Duinen’ staat al een tijdje, maar is nog steeds heel duurzaam. Zo is het circulair en demontabel: dat wil zeggen dat het zo op een andere plek weer kan worden neergezet. Ook wordt het verwarmd en gekoeld door warmtepompen en is het materiaalgebruik (tot aan de verf) milieuvriendelijk.

 

En hoe zit het met onze medewerkers? Directeur Barbara Wassenaar:

“Ik heb nog steeds geen elektrische auto, maar wel een elektrische fiets. Tijdens de lockdown heb ik de e-bike helemaal ontdekt. Ideaal! Ook scheid ik al jaren afval én heb ik een super energieneutraal huis gebouwd met een groene tuin. Het aandoen van de kachel rek ik zo lang mogelijk. Eerst maar een trui, dan een dekentje en dan pas de kachel. Tot slot raap ik troep uit de bermen als ik de hond uitlaat langs de Haagweg. Kan het gewoon niet laten.